Fakültemizde 23 Haziran 2022 tarihinde Perşembe günü saat 14:00’da Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ ile öğretim üye ve elemanlarımızın katılımları, Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren TAYRAN’ın sunumuyla zoom üzerinden çevrimiçi olarak Şubat-Haziran 2022 dönemi akademik ve idari faaliyetlerine ilişkin Akademik Genel Kurul Toplantısı yapılmıştır.
Toplantı; Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşının okunmasıyla başlamış olup, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın konuşması ile devam etmiştir. Sayın Rektörümüz konuşmasında;
“Bu gün Fen Fakültesi Akademik genel kurulu için biraradayız. Fen Fakültemizin akademik ve bilimsel çalışmalarının önemini bir kez daha vurgulamak isterim çünkü; ABD Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Ofisi’nin başkanlığını yapan Vannevar Bush, 1945 yılında ABD Başkanı Roosevelt’e sunduğu “ Science: Endless Frontier (Bilim: Sonsuz Sınır)” adlı raporda şöyle demektedir.
“…İstatistikî olarak kesindir ki önemli ve çok yüksek düzeydeki keşifler, temel bilimlerdeki girişimlerin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır, “ …Endüstriyel araştırmaları güçlendirmenin en basit ve en etkin yöntemi temel araştırmayı desteklemek ve bilimsel yeteneği geliştirmektir.” “…Temel araştırma, pratik bir sonuç düşünmeksizin gerçekleştirilir. Genel bilgilerin elde edildiği bu tür araştırmalarda, doğa ve doğa yasalarının nasıl işlediği anlaşılır. Temel araştırmadan elde edilen genel bilgiler, önemli pratik sorunların herhangi birine tam spesifik bir cevap vermemekle birlikte, bu sorunların büyük bir kısmının cevaplanması için araçlar sağlar. Uygulamalı araştırmaların işlevi ise bu tür pratik sorunlara tam cevaplar sağlamaktır. Temel araştırma yapan bilim insanları, çalışmalarında pratik uygulamalarla hiç ilgilenmeyebilirler, fakat temel araştırma ihmal edilseydi endüstriyel gelişmenin daha ileri gitmesi tamamen dururdu.
Bu bilgiler ışığında, Fen bilimlerine baktığımızda Lewis Mumford’un görüşlerini günlük hayatımızdan bazı örneklerle geliştirebiliriz: Bilim insanları gazların davranışlarını incelerken ne buhar makineleri, ne içten yanmalı motorlar, ne çok düşük sıcaklıklarda çalışan cihazları amaçlıyorlar, ne de gazlardan elde ettikleri bilgileri kullanarak gökyüzünde seyahat etmeyi planlıyorlardı. Henri Becquerel ve Madam Curie radyoaktivite üzerine çalışırken yalnızca doğanın gizemini araştırıyorlardı. Onlar, radyoaktif maddelerin nükleer santrallerde, uzay yolcuklarında, tıpta teşhis ve tedavide kullanılabileceğini belki de hiç düşünmemişlerdi. Bugün hastanelerde önemli bir tanı yöntemi olan MRI görüntüleme tekniğinin geliştirilmesi, fizikçi iki bilim insanın 1946’da “nükleer manyetik rezonans” olayını keşfiyle başlamıştır. Bu bağlamda, fizik, kimya, biyolojinin ortaya çıkardığı bilgi, materyal, teknik ve enstrümanlar olmaksızın bugünkü modern tıbbın ortaya çıkmasını hayâl bile edemezdik. Mendel, genetik yasalarını tanımlamasaydı; Crick ve Watson, DNA’nın yapısını ortaya koymasalardı, tıbbî tanı ve tedaviden kriminolojiye ve biyotoknolojiye kadar uygulaması olan Moleküler Biyoloji ve Genetik biliminin gelişmesini bekleyemezdik. Bugün, İstatistik ve Matematik olmasaydı hayatımızı tamamen değiştiren ve yönlendiren bir araç olan internet, ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) adıyla ABD’deki bazı üniversiteler arasında araştırmalar ve araştırmacılar birbirine bağlanma imkan bulamazdı ve karar alma stratejileri geliştirilemezdi. Temel bilim araştırmalarının önemini gösteren en güncel örneklerinden biri de binlerce bilim insanının içinde yer aldığı milyarlarca dolar maliyeti olan CERN deneyleridir ki, bu deneyler, sadece madde parçacıklarının davranışlarını anlamaya ve öğrenmeye yönelik bir heyecan ve merak duygusuyla tanzim edilmiştir. Bununla birlikte bu deneylerde kullanılan gelişmiş manyetik teknolojilerin maliyeti düşürülerek zaman içinde günlük hayatımıza da gireceği öngörülmektedir.
Ülkemizde ve dünyada temel bilim araştırmacıları fen (fen-edebiyat) fakültelerinden yetişmekte, temel araştırmaların çoğu bu fakültelerde yapılmaktadır. Lisans öğrencisi olmayan bölümlerin zaman içinde yüksek lisans/doktora öğrencisi bulması da zorlaşacak, bu fakültelerdeki yüz milyonlarca dolarlık bilimsel araştırma alt yapısı ile akademik potansiyel atıl duruma gelecektir. Bu ise ülkemizdeki temel araştırmanın geleceği için bir tehdit teşkil etmektedir.
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ve Fen Fakültesi olarak bu kapsamda göreve geldiğimiz 14.08.2020'den bu yana temel bilimleri desteklemek amacıyla öncelikle Fen Fakültemizde görev yapan bilim insanlarının başta kadro sorunları olmak üzere her türlü problemleri çözerek işe başladık. Fen Fakültemizde Kadro bekleyen ve norm kadro planlaması sebebiyle yıllarca kadro alamamış öğretim üyesi Doç.Dr. 20 arkadaşımıza profesör kadrosu, yine doçentlik ünvanını almış arkadaşlarımıza 16 doçent kadrosu, Doktoralarını yaparak akademik kriterleri sağlayan arkadaşlarımıza 10 Dr. Öğretim üyesi kadrosu, ayrıca 2 öğretim görevlisi ve 9 araştırma görevlisi kadrosu tahsis edilmiş olup toplamda 58 mensubumuz kadrolarını almışlardır, Fen Fakültesi kriterlerini sağlamış olup ta kadro alamayan arkadaşımız kalmamıştır. 29 Nisan 2022de ilân edilen kadroların işlemleri tamamlanan çoğunun ataması tamamlanmış, birkaç arkadaşımızın ise atama işlemleri devam etmektedir.
Kadro problemlerini çözmenin yanında eş zamanlı olarak başlattığımız çalışmalar ile lisans eğitim gören (hali hazırda) 1993 öğrencimize ve gelecek yıllarda fakültemiz bölümlerini bu kazanıp gelecek olanlara Akredite olmuş kalitede eğitim fırsatları sunmak için Fen Fakültemizdeki Fizik, Matematik ve Biyoloji bölümlerinin akreditasyon sürecinin de tamamlanmasında ziyadesi ile memnuniyet duymaktayız. Bu yıl başvuru yapmış olan Kimya ve İstatistik bölümlerimizin akreditasyon süreçlerinin de önümüzdeki yıl olumlu sonuçlanmasını ümid ediyor ve diliyoruz, böylece bir yıl sonra Fen Fakültemizin beş bölümü akredite olmuş olacaktır inşâ’Allah.
2021-2022 eğitim-öğretim yılında TÜBİTAK (BİDEB) 2209-A kapsamında biyoloji bölümü/biyoteknoloji alanındaki öğretim üyeleri (Prof. Dr. Belma ASLIM, Prof. Dr. Zehranur YÜKSEKDAĞ ve Doç. Dr. Mine TÜRKTAŞ) ın proje danışmanlığında 10 öğrencimizin ve Doç.Dr. Hamdi ÖZKAN danışmanlığında 1 öğrencimizin Öğrenci Projelerinin kabul edilmiş olması bizi sevindirdi, artarak devam etmesini diliyoruz.
Fen Fakültesi mensubu akademisyenlerin kamu-özel sektör ile yaptıkları projeler, stratejik öneme haiz işbirliği araştırmaları, temel bilimlerin uygulama alanında sanayi ve üretime yönelik olarak uygulama şansı bulmasını da önemsiyoruz. Artarak devam etmesini diliyoruz.
119 Prof.Dr., 36 Doç.Dr., 10 Dr. Öğr.Üyesi ve 81 diğer öğretim elemanı (18 Öğr. +63 Araş.Gör 3’ü 35.madde) olmak üzere toplamda 246 akademik personel ile hem fen fakültesinde lisans eğitimi, hem de fen bilimleri enstitüsü anabilim dalları olarak lisansüstü eğitim veren fen fakültesi ilave olarak diğer fakültelerin temel bilimler derslerini de servis dersleri olarak yürütmektedir. Bu açıdan da önemli bir hizmeti başarıyla yürütmektedir.
Yine yayın ve araştırma kapasitesi olarak da fen fakültemiz, üniversitemizin uluslar arası ve ulusal yayın ve atıflar açısından önde gelen lokomotif fakültelerinden biridir. 2021 yılında Q1’de 63, Q2’de 75, Q3’de101 ve Q4’de 39 olmak üzere toplamda 278 yayın sayısı ile araştırma-yayın çalışmalarını fen fakültemiz mensupların taçlandırmışlardır. Bu faaliyetlerin her geçen yıl daha da artacağına olan inancımız var.
Fen fakültemizde bulunan akademik kadro problemlerini çözmek için biz rektörlük ve dekanlık olarak canla başla çalıştık.
Bunun yanında Akreditasyon, Kalite, Araştırma-Geliştirme, idari personel alt yapısını geliştirmek için de yine aynı heyecanla çalışıyoruz, ve dekanlıktan gelen talepleri imkânlarımız ölçüsünde karşılıyor, sosyal sorumluluk projeleri başta olmak üzere, kongre-sempozyum, konferans vb. her türlü etkinliklere destek oluyoruz. 2021 yılında 18 bilim söyleşisi 2 sempozyum/kongre, 1 çalıştay ve öğrenci toplulukları faaliyetlerinizi de yakından takip ediyoruz, tebrik ediyor ve destekliyoruz.
Ez cümle; Fen Fakültesi Üniversitemizin bel kemiği fakültelerinden biri olup Üniversitemizin bilimsel performansını da doğrudan etkilemektedir.
Bu doğrultuda siz Fen Fakültemizin değerli elemanlarının çalışmalarınızı destekliyor başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
Sayın Rektörümüzün Akademik Genel Kurula hitabından sonra, Dekanımız Prof. Dr. Suat KIYAK katılımcılara Fakültemizin Şubat-Haziran 2022 dönemi akademik ve idari faaliyetlerinin değerlendirildiği bilgilendirme sunumu yapmıştır.
Toplantı dilek ve temennilerin ardından sona ermiştir.
Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla AÇIK’a Uluslararası Danışmanlık Görevi
Fakültemizde Akreditasyon Ekibine Teşekkür Belgesi Takdim Edildi
Fakültemize Açıktan Atanarak Yeni Göreve Başlayan Araştırma Görevlileri Dekanımızı Ziyaret Ettiler
Fakültemizde 2025 Yılı Nisan Ayında Göreve Başlayan Akademik Personeller
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.