Portekiz tarafından 11 Temmuz 2021 tarihinde 72 ülkenin katılımı ile düzenlenen Uluslararası Biyoloji Olimpiyatlarında 1 Altın Madalya kazanan Biyoloji Milli Takımı ve 11-21 Aralık 2021 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde 70 ülkenin 320 öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilen Uluslararası Genç Bilim Olimpiyatlarında 4 Gümüş 2 Bronz madalya alan Genç Bilim Olimpiyatları Milli Takımı, Üniversitemizde Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Açık’ın başkanlığında hazırlanarak dikkat çeken başarı kazandılar.
Elde edilen başarılardan sonra bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Leyla Açık, "Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı (IBO), lise öğrencileri için dünyanın önde gelen biyoloji yarışmasını düzenleyen dernektir. Ülkemizde Biyoloji Olimpiyatları BIDEB 2202 Bilim Olimpiyatları adı altında TÜBİTAK tarafından organize edilmekte ve desteklenmektedir. Üstün yetenekli öğrencileri bir araya getiren Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları, yarışmalara katılan öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri ve bilim insanı olarak kariyer yapmalarını teşvik edici bir role sahiptir. Uluslararası Genç Bilim Olimpiyatları 16 yaş altı çocuklar arasında fizik, kimya ve biyoloji alanında yapılan bir yarışmadır. Biyoloji alanındaki öğrenciler olimpiyatlara Gazi Üniversitesinde çalıştılar” dedi.
Bilimin gelişmiş ülkelerde finansal olarak büyük destekler gördüğünü belirten Prof. Dr. Leyla Açık, şöyle devam etti: “Destekler hem devlet hem de ülkenin zengin kuruluşları tarafından sağlanmaktadır. Ülkeler, fizik, kimya ve biyoloji alanlarının önemini kavrayarak özel yetenekli gençleri bu alanlara yönlendirmek için stratejiler geliştirmiştir. Bu stratejilerden birisi özel yetenekli gençler ve bunların eğitimi üzerine yarışmalar düzenlemektir. Bu yıl 32’incisi Portekiz’de düzenlenen yarışma Doğu Bloku ülkelerinde başlamış, daha sonra UNESCO desteğiyle pek çok ülkeden öğrenicilerin katılımıyla devam etmiştir. Bu yıl küresel salgın nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen yarışmaya 76 ülkeden 304 öğrenci katılmıştır. Teorik ve pratik sınav sonucu Milli Takım üyemiz Tolga Atılır Altın madalya kazandı.”
Prof. Dr. Leyla Açık, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu yıl 32’incisi Portekiz’de düzenlenen yarışma Doğu Bloku ülkelerinde başlamış, daha sonra UNESCO desteğiyle pek çok ülkeden öğrenicilerin katılımıyla devam etmiştir. Bu yıl küresel salgın nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen yarışmaya 76 ülkeden 304 öğrenci katılmıştır. Teorik ve pratik sınav sonucu Milli Takım üyemiz Tolga Atılır Altın madalya kazandı. Öğrencilerimizin teorik ve pratik eğitimi almaları için program yapmak ve eğitim vermek üzere beni görevlendiren TÜBİTAK’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu onur verici görevi 6 yıldır sürdürmekteyim. Lisans eğitimleri esnasında da mentörlük yapma şansına sahip oldum. Gençlerin her dalda eğitim alabilmesi için ülkemizin değerli öğretim üyeleri ile tanışarak onların da bu sürecin parçaları olmalarına katkıda bulundum. Bu kapsamda özel lise öğrencilerimizin üniversite ve lisansüstü düzeyde yetiştirilerek alanlarında sağlam temeller atmalarını; başta ülkemizin geleceğine sonrasında dünyanın geleceğine etki etmelerine katkıda bulunmaktayım. Bu kapsamda bana madden ve manen destek olan başta TÜBİTAK başkanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal, BİDEB Başkanımız Sayın Doç. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, Biyoloji öğrenci laboratuvarını kullanmama izin veren Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Murat Ekici, eğitime katkıda bulunan farklı üniversitelerden beni kırmayan çok değerli öğretim üyelerimiz, olimpiyatlarda madalya almış eğitmenlerimiz, lisansüstü öğrencilerim, olimpiyat öğrencilerini ilk keşfeden biyoloji öğretmenlerimiz, öğrencilerimizin ilk öğretmenleri olan velilerimize teşekkürü borç bilirim."
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.