Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Bilim Söyleşileri serisinin onsekizincisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Somel’in katılımı ile gerçekleştirildi. “Antik DNA Geçmişe Nasıl Işık Tutuyor?” başlıklı söyleşide Dr. Somel, antik genom verisi kullanarak, insanın tarih öncesiyle ilgili soruları nasıl yanıtladığına değindi. Özel olarak, Neolitik dönem Anadolusunda Çatalhöyük gibi köylerin insanlarının nüfus hareketlerine ve geleneklerine dair antik DNA'dan öğrendiklerimizi paylaştı. 20 Aralık 2021 tarihinde saat 14:30’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Dede yaptı. Yaklaşık bir buçuk saat süren söyleşide Dr. Somel, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Doktorasını Max – Planck Enstitüsü, Leipzig’te insan evrimsel genetiği alanında tamamlayan Dr. Somel, doktora sonrası araştırmacı olarak CAS-MPG, Şangay ve U. C. Berkeley'de çalışmıştır. 2013 yılından itibaren ODTÜ Biyoloji bölümünde antik DNA, evrimsel genetik, popülasyon genetiği ve yaşlanma gibi konularda araştırma yürütmektedir.
Söyleşinin kaydı Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Youtube kanalından izlenebilir. İlgililer için link: https://www.youtube.com/watch?v=TEJfgE3irEE
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.