Fen Fakültesi Bilim Söyleşileri - 9 Yapıldı
5 Kasım 2021 | 22:12

Fakültemiz tarafından düzenlenen bilim söyleşilerinin dokuzuncusu, “Çevresel Faktörler ve Alerjik Polenler” adlı etkinlik çevrim içi olarak 4 Kasım 2021’de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Belma Aslım’ın yaptığı söyleşide, konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve palinolog Prof. Dr. Nur Münevver Pınar yer aldı.

Söyleşide, son yıllarda küresel ısınma, hava kirliliği, meteorolojik faktörler, hızlı nüfus artışı ve kentleşme, istilacı türler ve çöl tozları gibi çevresel faktörler nedeniyle alerjik hastalıkların sıklığında giderek artış olduğu ve alerjinin çağın hastalığı haline geldiği bildirilmiştir. Çöl tozları ile mineral partiküller, bakteriler, virüsler, sporlar ve polenler yaklaşık 2 km yükseklikte bir toz bulutu oluşturduğu ve binlerce kilometre uzağa taşınabildiği belirtilerek duyarlı bireylerin bu havalarda dikkatli olması gerektiği belirtilmiştir.

Ayrıca, söyleşi günün, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında Glasgow’da devam eden COP26 iklim zirvesi ile aynı döneme ve   iklim değişikliği rejimi çerçevesinde oluşturulan Paris anlaşmasının 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdiği gün ile denk gelmesine de dikkat çekilmiş ve küresel ısınma ile iklim değişikliğinin polenler yönüyle de değerlendirmesi yapılmıştır.

Katılımcıların sorularının yanı sıra, Prof. Dr. Belma Aslım, şu an içinde bulunduğumuz pandemi sorununa da dikkat çekerek atmosferdeki polenlerin virüslerin taşınımına katkı sağlayıp sağlamadığını sormuştur.  Prof. Dr. Nur Münevver, SARS-COV2 virüsü ile ilgili direk taşınmayı gösteren bir yayının henüz olmadığını ancak bazı bitkisel virüslerin polenlerle birlikte bulunabildiğini bildirmiştir. Kendisi ve ekibinin 31 ülke ve 5 kıtadan araştırmacıların katıldığı, “Covid19 salgınında enfeksiyon dalgaları yüksek polen konsantrasyonları ile ilişkili olabilir mi” hipotezine dayanan çalışmada, araştırmaya katılan bazı Avrupa ülkelerinde, havadaki 100 polen/m3’lik artışın, enfeksiyon hızında %4 lük artışa neden olduğu tespit edilmiştir (Damialis et al. 2021). Prof. Dr. Nur Münevver PINAR, Özellikle partikül filtreli maske kullanımın hem alerjik bireyler için hem de virüsten korunmada önemini vurgulamıştır. 

Ayrıca, moderatör , Prof. Dr. Belma Aslım’ın yönelttiği soru ile ilgili olarak  Prof. Dr. Nur Münevver PINAR, Astım ve allerji hastaları için atmosferik polenlerin düzenli olarak ölçümü ve günlük hava durumu tahminlerine eklenerek halka bildirilmesi projesi kapsamında, Ankara Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Arasında Atmosferik Alerjik Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarılar Konusunda İş Birliği Protokolü imzaladıklarının bilgisini vermiştir.  Bu kapsamda çok yakında, günlük polen verilerini web sitesinden alerjik bireylerin takibi ve faydalanması açısından paylaşacaklarını bildirmiştir.

e1-1

e3-1

e2-1

background image