Uluslararası Biyoloji Olimpiyatlarında Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Leyla Açık Koordinatörlüğündeki Milli takımımız, Japonya ‘nın düzenlediği Online sınavda 3 gümüş 1 bronz madalya kazandılar
28 Ağustos 2020 | 12:11

Özel yetenekli gençler arasında “Doğu Bloku” ülkelerinde başlatılan olimpiyatlarda, fen bilgisi alanında en başarılı gençleri belirlemek ve fen bilimlerine yönlendirmek amaçlanmıştır. UNESCO desteğiyle halihazırda 72 ülkenin katılımı ile bilim olimpiyatları gerçekleştirilmektedir.

Ülkelerin önde gelen liselerinde eğitim alan öğrencilerin yaşam bilimlerindeki geleceğin liderlerini belirlemeyi, onlara ilham vermeyi, güçlendirmeyi, desteklemeyi ve uluslararası ağlarını geliştirmeyi amaçlamasıyla son derece önemli bir yarışmadır. Temel bilimler alanında bu yarışmaya katılan çocuklar sertifika ve madalya ile ödüllendirilmelerinin yanında aslında çok daha önemli kazanımlar elde etmektedirler.

Bu yarışmaya ülkemiz de uzun bir zamandır katılmakta. Biyoloji Olimpiyat Koordinatörlüğünü beş yıldır Fakültemiz Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Açık yürütmektedir. Bu kampsam da Afyon ve Antalya’da gerçekleştirilen ulusal kamplar sonrası belirlenen en iyi 4 öğrenci Fakültemizin Moleküler Biyoloji Laboratuvarı ve Bölüm Öğrenci Laboratuvarlarında teorik ve pratik eğitimi verilmektedir.

Hayvan sistematiğinden bitki sistematiğine, moleküler biyolojiden biyoinformatiğe, ekolojiden evrime, gelişim biyolojisinden hücre biyolojisine kadar tüm alanlarda teorik ve pratik eğitimi alan öğrenciler ülkemizi yurt dışındaki yarışmalarda başarıyla temsil etmişlerdir. Başarının temelinde öğrencilerin titizlikle seçilmelerinin yanında alanında uzman kişilerden oluşan güçlü bir kadro ile yarışmaya hazırlanmaları yatmaktadır.

 

Moleküler Biyoloji Laboratuvarı

          

Biyoloji Bölümü Öğrenci Laboratuvarı

 

Her ülke olimpiyatlara katılacak son dört öğrencisini seçtikten sonra yarışmanın düzenleneceği ülkeye gitmektedir. Burada yarışmacı öğrencilerden önce sınav koordinatörü ve ekibi (biyoloji alanında ülkemizden Prof. Dr. Leyla Açık) ilk olarak pratik sonra da teorik soruların tartışılmasına katılarak hata tespitinde görev alır ve soruların doğru formata oluşturulmasına katkıda bulunulur. Ekip, daha sonra 2 tam gün ve gece boyunca teorik sınav sorularını, 1 tam gün ve gece boyunca da pratik sınav sorularını Türkçeye çevirir. Böylelikle öğrencilerin çok kapsamlı olan sınav sorularını kendi dillerinde okuyabilmeleri ve anlayabilmeleri sağlanır. Sınav sonrası da cevap kağıtları değerlendirilerek hatalı puanlama yapılmasının önüne geçilir. En yüksek puanları alan öğrenciler madalya ile ödüllendirilir.

Sınav soruları lisansüstü düzey bilgisinden daha yüksek içeriğe sahiptir. Öğrenciler biyoloji alanında Campbell Biyoloji, Leninger’ın Biyokimyası, Alberts’ın Hücre Biyolojisi, Sadova’nın Yaşam, Klug Genetik, Guyton’ın Hayvan Fizyolojisi, Odum’un ekolojisi, biyoinformatik ve Sistematik, vb. kitaplardaki bilgiye hakim olarak yarışmaya katılmaktadır.

 

Soru tartışma ve tercüme ekibi

(Prof. Dr. L. Açık, Prof. Dr. Yusuf Menemen, Gökberk Deniz)

 

Üniversitemiz Emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. Turan Güven’i rahmetle anıyoruz.

 

Üniversitemiz öğretim üyelerinin koordinatörlüğünde son beş yılda Danimarka, Viyetnam, İngiltere, İran, Macaristan ve Japonya (pandemi nedeniyle tüm yarışmacılar kendi ülkelerinde sınava katılmıştır) biyoloji olimpiyatlarına katıldık.

Danimarka’da ülkemizi temsil eden milli takımımız

   

Viyetnam’da ülkemizi temsil eden milli takımımız

 

İngiltere’de ülkemizi temsil eden milli takımımız

  

İran’da ülkemizi temsil eden milli takımımız

 

 

Macaristan da ülkemizi temsil eden milli takımımız

    

Japonya milli takımımız ve Juri  

 

 

Ulusal Yarışma Yılı

Ulusal Yarışma Katılımcı sayısı

İlk aşamayı geçen Öğrenci Sayısı

Uluslararası madalya Sayısı

(4 örenci ile katılma)

Uluslararası Yarışma Yılı

Ülkesi

 

 

 

Altın

Gümüş

Bronz

Mansiyon

 

 

2014

 

 

 

 

3

1

2015

Danimarka

2015

 

 

 

2

1

1

2016

Vietnam

2016

1077

50

 

1

2

-

2017

İngiltere

2017

926

50

1

1

2

-

2018

İran

2018

1404

50

2

2

-

-

2019

Macaristan

2019

1673

56

 

3

1

 

2020

Japonya

 

Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Leyla Açık koordinatörlüğünde Uluslararası Biyoloji Olimpiyatlarında beş yıldır 3 altın, 9 gümüş, 9 bronz madalya ve iki mansiyon kazanarak ülkemizin, üniversitemizin adını dünyada bilim alanında da duyurmasından dolayı gurur duyuyoruz.

background image